De technieken die gebruikt worden tijdens de coachingssessies zijn o.a:
Muzikale, mentale, fysieke en ervaringsanalyse: d.m.v. motorische/fysieke bewustzijnsoefeningen zoals:
a) visualiseren)
b)effectief en bewust studeren
c)luisteroefeningen
d)improviseren
e)gesprekken.
Ik noem “ervaringsanalyse” omdat het in muziek gaat om de ervaring ervan. Zowel voor de luisteraar als de uitvoerder (de passief en actief musicus). Het is belangrijk om te weten dat jij als musicus de luisteraar een mogelijkheid biedt om muziek te ervaren. Veel van wat je als musicus ervaart tijdens het musiceren klinkt door en wordt ervaren door de luisteraar. Als je met volle overgave en innerlijke rust musiceert kan het publiek ook achterover zitten en genieten. Ben je erg gespannen en geblokkeerd dan wordt dat ook ervaren. Je bent als het ware de tolk van de componist, of je die zelf bent of niet. Hoe zorg je ervoor als musicus dat er zo min mogelijk obstakels tussen de muziek, jou en de luisteraar komen?
a)Visualiseren gebruiken we om je mentaal voorbereiden op dat wat je op fysiek en mentaal gebied gaat meemaken bij het musiceren. Bijvoorbeeld: Hoe reageren je handen of je mond op de aansturing van je hersenen, hoe zit je op je stoel, wat doet een bepaalde passage gevoelsmatig met je, zowel op emotioneel als op muzikaal gebied, kun je je het podium voorstellen waar je die avond gaat optreden, wat doe je als er maar twee mensen in de zaal zitten, of juist als je voor een volle bak speelt. Dit zijn allemaal dingen waar je voor, tijdens en/of na het musiceren mee bezig bent, vaak op onbewuste manier. Hoe onbewuster dit is hoe meer het je spel kan belemmeren. Je leert bij visualiseren je lichaam bewuster te sturen. Hierdoor ben je veel meer geconcentreerd op dat waar je mee bezig bent en heb je minder last van dat wat er in je hoofd en om je heen gebeurt.
b)Effectief en bewust studeren gebeurt door intensieve analyse van de muziek die ingestudeerd wordt. Daarin wordt meegenomen hoe je fysiek en mentaal reageert op bepaalde passages, hoe je bepaalde bewegingen sneller en bewuster internaliseert en leer je opsporen waar blokkades en remmingen zitten op mentaal en fysiek niveau.
c)Luisteroefeningen: Als je moeite hebt om bepaalde passages te internaliseren is het belangrijk om innerlijk te horen wat er gebeurt. We gaan b.v. de muziek als het ware uit elkaar trekken en ervaren wat er melodisch, harmonisch en ritmisch gebeurt. Of we veranderen aspecten van de muziek, zoals tempo, karakter, sfeer.
d)Improviseren: Als je heel hard aan het studeren bent op een bepaald stuk kan het gebeuren dat je jezelf helemaal “vast studeert”. Door op eenvoudige manier te leren improviseren op dat waar je mee bezig bent ontstaat er ruimte om nieuwe inzichten te krijgen voor de verdere studie.
e)Gesprekken: Via het werken met het instrument kom ik vaak met de musicus in gesprek over het vak, de muziek en de persoonlijke beleving van alles wat erbij komt kijken.
Hoe het coachingsproces verloopt hangt helemaal af van wat het probleem is van de individuele musicus en hoe hij of zij zich ontwikkelt tijdens de sessies en vooral tussen de sessies door.
Geef een reactie